Győrteleki Családi Nap – Idősek Farsangja
2019-02-16
II. Szakmai Nap – Nyírcsaholy
2019-09-05
Győrteleki Családi Nap – Idősek Farsangja
2019-02-16
II. Szakmai Nap – Nyírcsaholy
2019-09-05

I. Szakmai Nap – Nyírcsaholy

2019. május 29-én 11 órától megrendezésre került a Nyírségi Család és KarrierPONT első Szakmai Napja Nyírcsaholyban.

A jelenlévőket először Hermann Judit projektmenedzser köszöntötte, kiemelte a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület megalapítása óta eltelt 14 év tapasztalatait, együttműködéseit, valamint kifejtette azt, hogy egy győri székhelyű egyesületként, miért tartották fontosnak a mátészalkai járásban kialakítani egy NŐ-KÖZ-PONT-ot. Ezzel segítve a nők hátrányos munkaerő-piaci helyzetének leküzdését, s mindazon lehetőségeket biztosítani, amely a program szakmai tervébe beépítésre került.

Dr. Heidl Beáta, a TÁBITA Alapszolgáltatási Központ intézményvezető asszonya, mint együttműködő partner, köszöntőjében kitért arra, hogy a segítő szakmában alázat nélkül nem lehetséges segíteni. S mindezen szakmai alázat látható a Nyírségi Család és KarrierPONT szakmai megvalósítóin, ezzel is elősegítve a program sikeres megvalósítását.

Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője megnyitó előadásában kiemelte a család szerepét. Hiszen a társadalmunk alap egysége a család, amely mindennapi élethelyzetünkben igazán tud segíteni.

Előadásában a családot a kenyérhez hasonlította, amelyen nagyon sokan dolgoznak, hogy mindenkinek megfelelő legyen, ám elengedhetetlen az, hogy mindenki hozzátegye azokat a plusz hozzávalókat, ami megadja a kenyér ízét, zamatát, megfelelő állagát.

A helyi nyírcsaholyi Hétszínvirág Óvoda gyermekeinek táncos műsora színesítette a programot.

A programot Jakab Melinda, a Nyírségi Család és KarrierPONT szakmai vezetője folytatta, aki ismertette a projektet, annak szakmai megvalósítását, a közel egy éves működés alatti tapasztalatokat, s mindazon igénybevevői problémákat – általános iskolai végzettség hiánya -, amivel mindennapi működésük, tanácsadásaik során találkoznak.

A következő előadó Nyírcsaholy polgármester asszonya Magyar Csabáné volt, aki a munka és a család összeegyeztethetőségéről tartott előadást.

Rézműves Margit és Lakatos Gyula a hodászi Görögkatolikus Cigány Egyházközség Hagyományok Házából érkeztek, Kósa Anitával, aki a Szent Miklós Görögkatolikus Bentlakásos Idősek Otthona szakmai vezetője.

Rézműves Margit előadásában kitért a cigányok közötti férfi és női szerepek sajátságos megoszlásáról, régen s napjainkban. Elmesélte mindazokat az élményeit, amely gyermekkorát meghatározta, hogy a lányok nem tanulhattak, hanem csak sütni – főzni kellett, hogy tudjanak.

Elmondta, hogy nem szégyelli, sőt büszke rá, hogy a lányával együtt érettségizett, együtt tanultak, s irdatlan büszke arra, hogy az Ő gyermekei már főiskolára járnak, annak ellenére, hogy sokan megvetik, lenézik Őket a származásuk miatt. Ám a tanulás ellenére egy dolgot nem szabad Nekik megtagadni a cigányságukat, s Ő mindent megtesz azért, hogy a cigányság szokásait a gyermekei megismerjék, s tovább vigyék.

Lakatos Gyula ahogyan átvette a szót ezen gondolatmenetet tovább fűzte, hiszen a „fekete vonat szégyenéből” el kellett oda jutni, hogy a cigányoknak a saját sorsukat kell befolyásolni, s mindezt csak tanulással lehet, s a megszerzett tudás való életben való kamatoztatásával.

Szakmai Napunk főelőadói, Révész Szilvia és Révész Lajos voltak.

Az előadásukban a férfi és női szerep rejtelmeit, különlegességeit a saját maguk életén át mutatták meg.

Az előadásukban hitelesen mutatták meg az igazi házastársi életet, amely nem mindig rózsaszín, de közös akarattal, hittel lehet dolgozni azon, hogy a buktatókat könnyedebben vegyük a mindennapokban.

szechenyi2020