Hírek a képzésekről – Szociális gondozó -ápoló
2019-12-10
Hírek a képzésekről – Szociális gondozó -ápoló
2019-12-10

Záró sajtóközlemény

2021. február 26.
Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület

SAJTÓKÖZLEMÉNY
ZÁRUL A CZINKA PANNA ROMA KULTURÁLIS EGYESÜLET „NŐK A CSALÁDBAN ÉS A MUNKAHELYEN (STANDARD)” CÍMŰ FELHÍVÁSRA KONZORCIUMBAN BENYÚJTOTT ÉS ELNYERT PROJEKTJE

Az Egyesület 2018. júniusában kezdett bele abba az Európai Uniós projektjébe (EFOP-1.2.9-17-2017-00101), melyet a Nyírgyulaji Polgármesteri Hivatallal közösen valósított meg. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megvalósuló projekt elsődleges célkitűzése a Nyírségi térségben élő nők munkaerő-piaci helyzetének javítása volt, valamint a család és munka összeegyeztethetőségének előremozdítása helyi megoldásokkal és együttműködésekkel. A 33 hónapos megvalósítási időszak során lebonyolított programelemek mind-mind arra voltak hivatottak, hogy hozzájáruljanak a térségben tevékenykedő munkáltatók és munkavállalók helyi szintű együttműködésének javításához, valamint a nőkkel szembeni társadalmi és gazdasági sztereotípiák lebontásához helyi szemléletformáló eszközökkel.

A projekt során olyan komplex képzési és támogató program valósult meg a Nyírségi térségben, melynek eredményeként több, mint 500 fő hátrányos helyzetű – hozzátartozója ellátása, gondozása miatt hátrányt szenvedő – főként nő számára előre mozdíthattuk a család és munka összeegyeztethetőségét, aminek köszönhetően lehetőséget kaptak arra, hogy újra a munkaerőpiac szerves részévé válhassanak.

Az iskola rendszerű, valamint az OKJ-s képzés folyamán olyan hiányszakmákat sajátíthattak el a bevont célcsoporttagok (gyakorló ápoló, illetve szociális gondozó és ápoló), mellyel az elhelyezkedésük esélye jelentősen javulhatott a projektből való kilépést követően. Az egyéb képzések során szintén olyan képességeik kerültek fejlesztésre, melyek segítségével bővülhetett munkavállalási lehetőségeik száma.

A 2018. június 1-től 2021. március 1-ig tartó projekt során a bevont célcsoporttagok olyan szolgáltatásokat is igénybe vehettek, mint a családi tanácsadás, munkavállalói tanácsadás, folyamatos mentorálás, továbbá különféle tájékoztató, illetve érzékenyítő rendezvényeken és foglalkozásokon (tájékoztató előadásokon, klubfoglalkozásokon, állásbörzéken) is részt vehettek.
A 117 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló projekt eredményeképpen Mátészalkán létrejött a Család és KarrierPONT, csökkenhetett a Nyírségi térségben a nőkkel szembeni társadalmi és gazdasági sztereotípia, emelkedhetett a térségben foglalkoztatott nők száma, nőhetett az atipikus formában foglalkoztatottak száma. A programnak köszönhetően javulhatott a helyi munkáltatók ismerete is az atipikus foglalkoztatási formákról, ezáltal több ilyen munkalehetőséget teremthettünk a térségben.
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projektről bővebb információ a www.nycskp.hu honlapon található.

szechenyi2020